De huurder betaalt de huurprijs en de kosten en lasten op de overeengekomen termijn. Dat bepaalt het Burgerlijk Wetboek alvast. De huurprijs kan je gedurende de looptijd van de huurovereenkomst niet wijzigen, je kan hem echter wel indexeren.
Indexeren
We spreken van indexatie wanneer geldbedragen aangepast worden aan het huidige indexcijfer. De indexatie gebeurt op basis van de verandering van de kosten van levensonderhoud van een gemiddeld Belgisch huishouden.
Wanneer kan de verhuurder de huurprijs indexeren?
De verhuurder kan de huurprijs indexeren indien hij dit schriftelijk communiceert aan de huurder en hij dit doet op de verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst, met andere woorden: de datum dat de huurder in het goed is getreden.
Echter, als de verhuurder deze datum niet respecteert, dan heeft hij nog drie maanden om dit schriftelijk te melden. Ook voor die drie maanden kan de indexatie nog opgevraagd worden.
Formule voor berekening (Vlaams Woninghuurdecreet)
Ook de formule om de indexatie van de huurprijs te berekenen, werd opgenomen in de wet:
- De basishuurprijs is de huurprijs die werd opgenomen in de overeenkomst of uit een vonnis, met uitsluiting van alle kosten en lasten.
- Het nieuwe indexcijfer is het gezondheidsindexcijfer van de maand voorafgaand aan die van de verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst. Deze index wordt maandelijks gepubliceerd door de FOD Economie.
- Het aanvangsindexcijfer (of de basisindex) is het gezondheidsindexcijfer van de maand die voorafgaat aan de maand tijdens welke de huurovereenkomst of de huurprijsherziening in werking is getreden.
Niet helemaal mee? Gebruik de handige berekeningstool van Statbel.
Bronnen:
Vlaams Woninghuurdecreet
http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_loi/change_lg.pl?language=nl&la=N&cn=2018110901&table_name=wet
Immoweb: