Blog

Eerst kopen of eerst verkopen?

Je bent eigenaar van een woning en gaat – om welke reden dan ook – op zoek naar iets nieuws. Een mogelijks dilemma, want ga je eerst kopen en dan verkopen, of eerst verkopen en dan kopen? We overlopen beide opties.

Eerst kopen

Wens je eerst te kopen? Houd dan steeds de financiële risico’s in het achterhoofd. Vaak betaal je voor je eerste woning namelijk nog steeds een lening af. Je wenst je woning dan wel te verkopen, maar dat geld heb je nog niet in handen. Gevolg: geld voor je nieuwe woning zal je dus ook nog niet hebben.

In dit geval kan het overbruggingskrediet een goede oplossing bieden voor jouw probleem. Een overbruggingskrediet is een lening die de periode tussen de aankoop van je nieuwe woning en de verkoop van je oude woning ‘overbrugt’.

Toch verbinden banken heel wat voorwaarden aan dit krediet. Zo staat er bijvoorbeeld een maximumtermijn van drie jaar op. Is jouw woning tegen dan nog niet verkocht, dan zal je dit krediet moeten verlengen aan een hogere rentevoet. Nog niet volledig mee? Lees onze blog over het overbruggingskrediet!

Eerst verkopen

Ook wanneer je eerst wenst te verkopen, heb je mogelijks het risico dat je woning sneller verkocht wordt dan dat jij een nieuwe woning hebt gekocht.

Indien je woning eerder wordt verkocht, dan heb je in totaal vier maanden de tijd om een nieuwe woning te zoeken. De termijn tussen de compromis en het verlijden van de authentieke akte bedraagt namelijk vier maanden.

Bovendien kan je samen met de koper een bezettingsvergoeding overeenkomen. Hiermee kan je, in afwachting van je eigen huizenzoektocht, tijdelijk in je huidige woning blijven wonen.

Een bezettingsvergoeding is niet hetzelfde als huur. Het bedrag van de vergoeding en de einddatum van de bezetting worden bepaald in de akte.

Keuze maken

Beide opties kan je best afwegen aan de hand van jouw specifieke situatie, om zo de beste keuze te maken. Enkele zaken kunnen je daarbij helpen, zoals je financiële status, hoe verkoopbaar jouw woning is, of je al een huis op het oog hebt…

Vraag het aan experts

Wie jou het best advies kan verlenen betreffende het overbruggingskrediet, is uiteraard een bankadviseur. We raden aan om steeds langs te gaan bij meerdere banken. Elke bank hanteert andere voorwaarden en kan, in jouw geval, dus betere of slechtere kredieten aanbieden. Beperk je dus niet tot je eigen bank, maar vraag steeds vrijblijvend informatie op bij meerdere banken.

Niet zeker hoeveel jouw woning precies waard is of hoe je de verkoop precies aanpakt? Vraag steeds vrijblijvend advies aan één van onze makelaars-experts of vraag een gratis schatting aan.

Bronnen:
https://www.dewaele.com/nl/advies/eerst-kopen-of-verkopen#:~:text=Beslis%20je%20om%20eerst%20een,jou%20een%20overbruggingskrediet%20wil%20toestaan.
https://www.sorenco.be/nieuws/wat-indien-uw-huis-verkocht-is-maar-u-hier-nog-even-wilt-blijven-wonen/

https://www.tijd.be/netto/analyse/vastgoed/uw-huis-verkopen-maar-nog-niet-verhuizen/10244178.html

Deel met vrienden

Gerelateerde blogposts

Blog

Hoe werkt biddit en hoe werkt een makelaar