Een overbruggingskrediet is een lening die de periode tussen de aankoop van je nieuwe woning en de verkoop van je oude woning ‘overbrugt’. Met andere woorden: je wenst een woonst te kopen, hoewel je vorige nog niet verkocht is.
We illustreren dit aan de hand van volgend voorbeeld:
Jens en Madina kochten enkele jaren geleden een klein huisje als eerste woning. Ondertussen is Madina in blijde verwachting van hun eerste kind en zijn ze dus op zoek naar een grotere woning. Na enkele weken zoeken, vinden ze de perfecte woning. Het huis heeft een prijskaartje van 450.000 euro. Uiteraard hebben ze dat geld niet en betalen ze nog steeds de lening van hun kleine huisje af, voor een bedrag van 70.000 euro. Door enkele renovaties verwachten ze ongeveer 320.000 euro te krijgen voor het huisje. Indien het huisje aan die prijs verkocht wordt, houden ze nog 250.000 euro over.
Het bedrag van 250.000 zullen Jens en Madina lenen als overbruggingskrediet. Gedurende de tijd dat het huisje nog te koop staat, zullen Jens en Madina alleen rente betalen op die 250.000 euro. Voor het resterende bedrag van 200.000 van hun nieuwe huis, zullen ze een nieuwe hypothecaire lening moeten sluiten.
Het overbruggingskrediet is slechts een tussenstap en kan maximum drie jaar lopen.
Enkele voordelen op een rijtje
- Financiële ademruimte!
Op het overbruggingskrediet betaal je alleen rente, geen kapitaal dus. - Neem de nodige tijd om je pand te verkopen!
Aanvaard dus niet meteen het eerste bod als je dit te weinig vindt. Laat gerust je huis (gratis) schatten, om zo de juiste prijs te vragen voor je woning, conform de marktwaarde. Respecteer uiteraard wel de afgesproken termijn van je bank. - Handig: de intresten van het overbruggingskrediet zijn fiscaal aftrekbaar!
Maar…
Elk voordeel kent zijn nadeel, ook het overbruggingskrediet.
Zoals eerder vermeld is dit krediet slechts een tussenstap en kan het maximum drie jaar lopen. Het is dus belangrijk om je woonst binnen die afgesproken termijn te verkopen. Het krediet verlengen is niet goedkoop, wat je hoogstwaarschijnlijk een hogere rentevoet zal opleveren.
Bovendien kunnen sommige banken een wederbeleggingsvergoeding opleggen. Dat wil zeggen dat, indien je jouw overbruggingskrediet sneller dan verwacht kan aflossen, je hier een vergoeding voor betaalt. Wat het bedrag van zulke vergoeding inhoudt en of jouw bank deze wederbeleggingsvergoeding al dan niet oplegt, kan je best ook even navragen!
Heb je nog bedenkingen of vragen, aarzel dan niet om jouw bank steeds vrijblijvend aan te spreken!