Als verhuurder wil je natuurlijk weten wie je pand precies zal betrekken en je hiervoor maandelijks je huurgeld (op tijd én volledig) zal ontvangen. Bovendien wens je het nodige vertrouwen in je huurder, zodat hij het goed bewoont als een goede huisvader en geen overlast veroorzaakt.
Met een goede screening kan je deze zorgen grotendeels voorkomen. Toch moet je als verhuurder rekening met enkele zaken. Alle do’s en don’ts lees je hier!
Do’s bij een goede screening
Het recent vernieuwde huurrecht biedt een grotere bescherming aan de huurder. Om de juiste keuze te maken, kan je best volgende documenten opvragen en nagaan:
- Identiteitsbewijs
Wie staat er precies voor je? Vergeet daarbij niet de echtheidskenmerken na te gaan. - Loonfiches
Kijk na of de kandidaat-huurder over voldoende inkomsten beschikt. Vraag bovendien na of de kandidaat een partner heeft. Ook de loonfiches van de partner kan je dan best opvragen. Is de kandidaat een zelfstandige? Dan kan hij dit opvragen bij het sociaal secretariaat. Ga na of het bankrekeningnummer overeenkomt en google het bedrijf indien je het niet kent.
Wil je zekerheid? Maak gebruik van de 1/3e regel!
Deze regel houdt in dat de huurprijs niet hoger mag zijn dan 1/3e van het nettoloon van de kandidaat. De regel beschermt jou als verhuurder, zodat jij kan nagaan of de kandidaat de huur met zekerheid kan betalen. De regel is eveneens van belang voor de kandidaat, aangezien hij uiteraard nog voldoende loon moet kunnen overhouden voor andere basisbehoeften.Volgend voorbeeld illustreert de 1/3e regel:
Gevraagde huurprijs: 800 euro Nettoloon kandidaat: 1900 euro Vervolgens bereken je: • huurprijs x 3 800 x 3 = 2400 euro Dit bedrag ligt 500 euro boven het netto-inkomen en kan je dus beter niet goedkeuren. Ligt het netto-inkomen boven dit getal, dan heeft de kandidaat voldoende inkomsten om te huren. Vraag alvast na of de kandidaat al dan niet een partner heeft, want met hun inkomen samen, hebben ze ruimschoots voldoende. |
Als verhuurder kies je uiteraard zelf of je de 1/3e regel toepast of niet. Bovendien heb je de mogelijkheid om de regel toe te passen, maar meer flexibel te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een tekort van 100 euro.
Tips voor een goede screening
- Goed adverteren
Indien je wenst te adverteren op immo websites, wees dan steeds duidelijk in je omschrijving. Het is alvast zonde van je tijd om een bezoek te organiseren en de nodige screening te doen, als de kandidaat niet van alles op de hoogte is. Is het op een hogere verdieping en is er geen lift? Dan heeft een kandidaat die slecht te been is weinig baat bij een bezoek. Niet alleen dat, denk ook aan: garage, kelder, aantal slaapkamers, gemeenschappelijke kosten bovenop de huurprijs… Doe gerust wat inspiratie op bij immo websites. - Ontmoet de kandidaat persoonlijk en stel je vragen
Een persoonlijke ontmoeting geeft je meteen een betere indruk van de kandidaat. Stel vervolgens enkele vragen die voor jou van belang zijn, zoals:- zijn gezinssamenstelling;
- of de kandidaat huisdieren heeft;
- waar hij werkt, en of hij eventueel veel moet reizen voor zijn werk;
- eventuele vorige huurervaring…Hoe meer jij weet van de kandidaat, hoe groter je vertrouwen zal zijn.
Hoe meer jij weet van de kandidaat, hoe groter je vertrouwen zal zijn.
- Stel eisen op en wees realistisch
Uit bovenstaande vragen kan je meteen toetsen op de objectieve eigenschappen van de woonst. Hier zijn enkele voorbeelden:- Heeft de kandidaat twee kinderen, maar heeft jouw woonst slechts twee slaapkamers? Dan is hij misschien niet de meest geschikte kandidaat. Als kind of tiener wil je uiteraard graag je eigen slaapkamer.
- Je wenst te gaan voor een huurcontract van negen jaar, maar je kandidaat wil maar drie jaar blijven? Dan kan je beter verder zoeken…
- De kandidaat heeft een hond, maar die zijn niet welkom in het gebouw? Geef dit dan zeker aan!
- Tussentijdse controles
Meld de kandidaat dat je af en toe controle zal houden. Een kandidaat die hier absoluut niet mee akkoord gaat, kan een risico vormen.
Don’ts bij het screenen
Als verhuurder heb je het recht om potentiële huurders te weigeren. Echter is het verboden om een huurder te weigeren op basis van beschermde criteria, namelijk leeftijd, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, huidskleur, geslacht, geloof, politieke overtuiging, gezondheidstoestand, handicap, nationaliteit, afkomst, taal of vermogen.
Uiteraard zijn enkele van deze te rechtvaardigen, denk hierbij aan het voorbeeld van de lift. Iemand met een rolstoel zal er geen baat bij hebben dat er geen lift is. Deze weigering is dus rechtvaardig.
Let echter wel goed op. Als verhuurder kan je, zonder het te beseffen, snel discrimineren. Uiteraard kan je je steeds laten bijstaan door makelaars die ervaring hebben met verhuur.