Blog

Beter kopen of huren

Of je wil kopen of huren, is een persoonlijke beslissing. Zowel kopen als huren kennen dan ook plus- en minpunten.

Om je keuze zo goed mogelijk te onderbouwen, kan je jezelf enkele vragen stellen. Wat is je gezinssituatie en hoe bepaalt dit jouw budget? Hoe zie je jouw toekomst, zowel op financieel/professioneel niveau als privĂ©?…

Waarom zou je beter kopen?

Voordeliger op lange termijn

Een woning kopen is voordeliger op lange termijn, zeker als je lang op dezelfde plaats wenst te wonen. Het bedrag van de afbetaling van je lening is hoger dan de maandelijkse huurprijs, dat klopt. Toch moet je het afbetalen van je lening zien als een investering, want de waarde van dat geld, blijft in je bezit. Wanneer je huurt, betaal je in principe voor je genotsrecht. Dat betekent dat je een prijs betaalt om gebruik te maken van iets, namelijk het huurpand. Na jouw huurperiode heb je dus niets meer terug van dat geld.

Jouw aankoop, jouw bezit, jouw stijl

Wanneer je een woning koopt, wordt het jouw bezit. Hierdoor bouw je jouw vermogen op. Maandelijks betaal je hiervoor een bepaald bedrag af aan jouw verkozen kredietgever, waardoor je elke maand “een stukje van je woning” meer aan jouw vermogen kan toevoegen. Hoewel je de bank binnen de looptijd van je krediet afbetaald, is de woning van jou. Verbouwen, bijbouwen, afbreken… kan, want jij bent de eigenaar. Hierdoor kan je zelf keuzes maken en bewust nadenken over eventuele wijzigingen die de waarde van je pand tegoed kunnen doen. Elke verbouwing of aanpassing in je woonst bevordert dan ook de meerwaarde ervan.

Kopen = investeren

Bovendien biedt investeren in vastgoed een bepaalde zekerheid, want wie zijn woning na een tijd verkoopt, zal hoogstwaarschijnlijk verkopen met winst. Voornamelijk omdat je verbouwingen en aanpassingen kunt uitvoeren, die de waarde van je pand doen stijgen. Denk hierbij aan beter isoleren, het vervangen van je ketel, het voorzien van dubbele beglazing, een moderne insteek en gewoonweg het goed onderhouden van je woonst.

Waarom zou je beter huren?

Niet vastgeketend aan je huuradres

Wie zich engageert voor een korte huurperiode, heeft een grotere vrijheid. Je zit namelijk niet vastgeketend aan je huuradres. Als huurder kan je dan ook te allen tijde opzeggen, mits betaling van een opzegvergoeding. Hoeveel die vergoeding precies bedraagt, lees je hier. Een opzegvergoeding wordt niet vereist indien de opzeg gebeurt via aangetekende brief, ten minste zes maanden voor de vervaldag van de huurovereenkomst.

Financieel meer ruimte

Als jij nood hebt aan meer vrijheid, zowel op financieel niveau als op jouw wensen binnen huisvesting, draagt huren een groot voordeel met zich mee. Wanneer je huurt, betaal je namelijk geen hypothecaire lening af, waardoor je financieel meer ruimte hebt. Het geld dat je betaalt aan je huurder, ben je wel kwijt. Aan de andere kant betekent dit dat je wel minder betaalt dan bij een hypothecaire lening, waardoor je maandelijks iets meer kan sparen.

Het huurproces verloopt vlotter

Het grootste deel in het huurproces doe je eigenlijk zelf. Je zoekt een huurwoning dat binnen jouw prijsklasse valt en voldoet aan jouw wensen, om vervolgens contact op te nemen met de eigenaar of het vastgoedkantoor dat het huurpand in portefeuille heeft. 

Heb je een pand gevonden dat iets voor jou lijkt en binnen je budget past, kan je een bezichtiging plannen. Op die manier krijg je de kans om het pand met eigen ogen te ontdekken en te oordelen of het pand al dan niet voor jou weggelegd is.

Trekt de woonst je helemaal aan, dan kan je een mail sturen naar de eigenaar of het vastgoedkantoor die het pand in portefeuille heeft. Zij zullen op hun beurt de eigenaar op de hoogte stellen van jouw kandidatuur. Het is vervolgens aan de eigenaar om een potentiële kandidaat aan te duiden als huurder. Indien de eigenaar akkoord gaat, kan overgegaan worden tot ondertekening van de huurovereenkomst. Zodra jij de sleutels in handen hebt, ben je officieel de huurder van het huurpand.

Geen verrassende procedure dus. Bij het kopen is dit echter niet zo. Aan de verkoop van een woning worden namelijk heel wat formaliteiten verbonden.

Deel met vrienden

Gerelateerde blogposts

Blog

Hoe werkt biddit en hoe werkt een makelaar