Blog

Kopen in een overstromingsgevoelig gebied

Dat bij de aankoop van een woonst veel komt kijken, is geen verrassend nieuws. Een belangrijk onderdeel is het nagaan van de watertoets- en overstromingskaarten. Dit onderdeel houdt tevens een meldingsplicht in voor de verkoper, verhuurder, makelaar en/of notaris.

Wens je dit zelf even na te gaan, kan dit via de website van de Vlaamse Milieumaatschappij of via Waterinfo.

Overstromingsgevoelige gebieden in Vlaanderen

Op de kaart ‘Overstromingsgevoelige gebieden in Vlaanderen’ zijn volgende mogelijkheden waar te nemen:

  • ‘effectief overstromingsgevoelig’ gebied
    In dit gebied werd recent wateroverlast vastgesteld of de overheid kan aantonen dat het gebied minstens één keer om de 100 jaar te maken krijgt wateroverlast.
  • ‘mogelijk overstromingsgevoelig’ gebied
    De overheid is niet op de hoogte van bepaalde overstromingen in het (recente) verleden. Slechts in enkele gevallen, zoals heel extreme weersomstandigheden of bij defecten aan de waterkering, is wateroverlast mogelijk.
  • ‘niet-overstromingsgevoelig’ gebied.

De verkoper/verhuurder dient de koper/huurder te informeren indien het een ‘effectief’ en ‘mogelijk’ overstromingsgebied betreft.

Risicozones voor overstromingen

Naast overstromingsgevoelige gebieden zijn risicozones voor overstromingen minstens even van belang. Deze risicozones bepalen de gebieden waar de kans op waterschade het grootst is. De federale regering stelde deze risicozones op wanneer natuurrampen zich zouden voordoen.

De kaart is aldus van belang voor jouw verzekeraar, aangezien deze een hogere brandverzekeringspremie of hogere franchise kan bepalen en het recht op dekking tegen overstromingsschade kan weigeren voor nieuwe gebouwen.

Mijn woonst ligt in een overstromingsgevoelig gebied, wat nu?

Uiteraard lijkt de term best ‘angstaanjagend’. Toch hoef je niet meteen het ergste te vrezen. Statistisch gezien ligt de veelvuldigheid van eventuele overstromingen namelijk enorm laag. Bovendien neemt de overheid de nodige maatregelen om eventuele wateroverlast en/of overstromingen zoveel mogelijk te vermijden.

Deel met vrienden

Gerelateerde blogposts

Blog

Hoe werkt biddit en hoe werkt een makelaar