Blog

Hoe werkt biddit en hoe werkt een makelaar

Hoe werkt Biddit?

Biddit is het online verkoopplatform dat enkele jaren geleden gepubliceerd werd door de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. Via Biddit kunnen kandidaat-kopers van thuis uit een onroerend goed aankopen. Het volledige verkoopproces gebeurt dus online en staat steeds onder toezicht van een notaris.

Mogelijks heb je bij bovenstaande uitleg nog enkele vragen. De belangrijkste antwoorden vind je hier.

Kan ik het goed bezoeken?

De aankoop van de woning is doorgaans een grote stap in het leven en doe je dus niet zomaar. Uiteraard wil je het pand gezien hebben alvorens online een bod uit te brengen. Een bezoek brengen aan het pand is zeker mogelijk en zelfs ten zeerste aangeraden. Zo kan je de staat en omgeving van de woning met eigen ogen waarnemen. De termijn waarin je bezoeken kan doen, hangt voornamelijk af van het notariskantoor die de verkoop organiseert. Maar doorgaans zijn de bezoeken op een zaterdag en op een woensdag.

Hoe kan ik precies een bod uitbrengen?

Uiteraard zijn er enkele vereisten die voldaan moeten worden alvorens optimaal gebruik te kunnen maken van de website.

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je registreert je vooraf met je elektronische identiteitskaart of met de app Itsme.
  • Buitenlands? Laat je paspoort controleren door de verkopende notaris en verkrijg een login en wachtwoord.

Zodra je bent ingelogd, kan je uiteraard en bod uitbrengen op het pand dat jij hebt bezocht. Bij dat pand staan de dag, het uur van het bieden en de instelprijs (of startprijs) vermeld. Bovendien kan je zelf een maximumbedrag instellen dat alleen zichtbaar is voor jou. Bieden kan via de laptop, met behulp van je eID-kaart of via je telefoon, met de app Itsme.

Echter, elk bod dat jij uitbrengt is zichtbaar voor iedereen die Biddit bezoekt. Jouw identiteit blijft echter wel anoniem. Dat betekent ook meteen dat jij de identiteit van de andere bieders ook niet kan achterhalen.

De biedtermijn duurt 8 kalenderdagen, inclusief weekends. Dit kan steeds met 5 minuten verlengd worden indien de laatste 5 minuten, voor het verstrijken van de oorspronkelijke biedtermijn, een hoger bod wordt uitgebracht.

Is mijn bod bindend?

Ja, een bod is altijd bindend, op welke manier je deze ook uitbrengt. Echter dien je, anders dan bij een particuliere verkoop of verkoop via een makelaar, rekening te houden met het feit dat Biddit niet altijd werkt met een opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een lening. Ga dus steeds tijdig langs de bank, zodat je weet welk bedrag je precies kan lenen.

Weet ook dat jouw partner steeds akkoord moet gaan met jouw uitgebracht bod, indien jullie gehuwd zijn onder het wettelijk stelsel of het stelsel van algehele gemeenschap.

Ik heb het hoogste bod, wat nu?

Indien jouw bod het hoogste is, zal de notaris het pand aan jou toewijzen om jou en de verkoper vervolgens uit te nodigen op kantoor. Daar zullen jullie een proces-verbaal van toewijzing ondertekenen. Vervolgens heb je 6 weken om de overeengekomen prijs te betalen, wat jou als koper meteen de nieuwe eigenaar maakt van het pand.

Uiteraard betaal je bovenop die prijs bepaalde kosten, zoals de registratierechten en andere belastingen. 

Betaal ik als verkoper kosten?

Uiteraard, al varieert dit van verkoper tot verkoper. Als verkoper betaal je allereerst de kosten van tekoopstelling aan de notaris. Bijkomende kosten zijn afhankelijk van hoeveel publiciteit je wenst te voeren, hoeveel bezoekdagen je wil organiseren…. Reken op ± 2% van de verkoopprijs.

Ben jij als verkoper geïnteresseerd in Biddit, maar heb je bijkomende vragen? Raadpleeg dan zeker je notaris voor een bijkomende toelichting.

Hoe werkt een makelaar?

Nu je weet hoe Biddit werkt, heb je mogelijks de vraag wat je dan kan verwachten van een makelaar.

Mocht het verkoopproces vanzelfsprekend zijn, zou het beroep van de vastgoedmakelaar niet zijn wat het nu inhoudt.

Een (ervaren) vastgoedmakelaar kent de realistische marktprijzen, kent een ruim arsenaal aan potentiële klanten wat betreft de promotie voor de woonst, organiseert bezichtingen, stelt verkoop- en huurovereenkomsten op, kent zijn weg in de nodige wetgeving, kan goed onderhandelen en bemiddelen en zorgt voor de correcte documentatie en attesten. 

Bovendien moeten vastgoedmakelaars erkend worden door het BIV of het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, waardoor ze een hoge graad van vertrouwen en kennis met zich meedragen. Daarbij dienen ze zich steeds te houden aan de deontologische verplichtingen.

Hoe gaan jullie te werk bij Vastgoed Walther Van Hoof?

Vastgoed Walther Van Hoof zou Vastgoed Walther Van Hoof niet zijn zonder zijn jarenlange ervaring in de vastgoedsector, sinds 1963. Onze vastgoedspecialisten adviseren jou met gezond verstand en met kennis van zaken. Bovendien zijn ze steeds een (blijvend) aanspreekpunt wat het juridische terrein en het terrein van hypotheken en verzekeringen betreft.

Wil je weten hoe we samen met jou het verkoopproces doorlopen? Neem dan zeker een kijkje op de ‘Wat we doen’-pagina of neem contact op met een van onze medewerkers.

Deel met vrienden

Gerelateerde blogposts