Blog

Hoe bereken ik de notariskosten?

Bij het kopen van een nieuwe woning komen heel wat zaken kijken. Zo zijn er verschillende kosten om in rekening te brengen. Hoe beter u voorbereid bent op deze kosten, des te kleiner de verrassing achteraf kan zijn.

Wat is het ereloon van de notaris?

Het ereloon is een vergoeding die niet als wedde of als werknemersloon kan beschouwd worden. Het is een vergoeding dat door de notaris wordt opgevraagd als wederdienst van zijn of haar prestaties. Bij het (ver)kopen van een woning wordt het ereloon van de notaris geraamd op 1% van de verkoopprijs. Hoe hoger de verkoopprijs, hoe lager het percentage. Het loon van de notaris is bij wet vastgelegd en hier kan dus niet in onderhandeld worden.

Wat zijn de ‘diverse kosten’?

De diverse kosten zijn administratieve kosten die vasthangen aan het verlijden van de akte. Deze administratieve kosten situeren zich vaak rond de 1000 euro. Hou er daarnaast zeker rekening mee dat er op het ereloon en de administratieve kosten ook BTW betaald moet worden van 21%.

Hoeveel betaalt u voor het registratierecht en de registratie van de akte?

De laatste en grootste kost die via de notaris verrekend wordt zijn de registratierechten. Koop u uw eerste en enige woning aan, dan bedraagt dit recht 3% op de verkoopprijs. Gaat het om uw tweede woning? Dan bedragen de registratierechten 12%.

Daarnaast zijn er nog overschrijvingskosten. Dit zijn de kosten die gemaakt moeten worden om de eigendomstitel in het hypotheekkantoor over te schrijven. Deze kosten liggen rond de 240 euro.

Wat met de administratieve attesten die worden aangevraagd?

Wanneer een woning verkocht wordt, moeten er een aantal documenten verplicht aanwezig zijn wanneer de akte ondertekend wordt. Deze worden door de notaris aangevraagd bij de juiste instanties en is een kost die zal worden doorgerekend.

Voorbeeld: stel u koopt uw eerste en enige woning aan van 250.000 euro, dan betaalt u hier 3% registratierechten op = 7.500 euro. Het ereloon is 1% + BTW en komt dan op 3.025 euro en daarbij komen de administratieve kosten van 1000 euro + BTW = 1210 euro plus de overschrijvingskosten van 240 euro.

Totaal aan kosten: +/- 11.975 euro

Deel met vrienden

Gerelateerde blogposts

Blog

Hoe werkt biddit en hoe werkt een makelaar